Sponsorii si banii din drepturile TV tin echipele din Liga 1 pe linia de plutire
- Scris de Fulgusin
- Categorie: Fotbal Intern
Cotat la aproximativ 190 de milioane de euro, Liga 1 inca este un campionat unde banii incasati in urma drepturilor de televizare joaca un rol extrem de important.
Sezonul 2019/20 de Liga 1 a adus schimbari importante la nivel de sponsori. Dupa doi ani, primul esalon fotbalistic din Romania si-a schimbat sponsorul si o alta casa de pariuri intra in scena. Conform presei de profil din Romania, contractul pentru aceasta sponsorizare ar fi in jurul sumei de 1.2 milioane de euro pe an.
Fotbalul romanesc traieste de pe urma banilor veniti din contractul cu televiziunile. Tot mai multe cluburi acuza probleme financiare, Astra Giurgiu fiind cel mai recent exemplu. La sfarsitul sezonului trecut, giurgiuvenii declarau ca nu mai au bani de benzina. A fost doar unul dintre motivele pentru care antrenorul principal de atunci a decis sa intrerupa colaborarea. Putine sunt echipele care pot sa supravietuiasca la acest nivel fara bani din exterior, finantate exclusiv din banii unui patron. In sezonul anterior, Gaz Metan Medias a depins aproape exclusiv de impartirea banilor de la televiziuni, 83.3% din bugetul ardelenilor s-a facut tocmai datorita acestui income.
CFR Cluj, FCSB si Universitatea Craiova, sunt printre formatiile care isi permit sa aiba un buget suficient de mare pentru a obtine si performante. Deloc intamplator, dar cele trei sunt si echipele care reprezinta Romania in cupele europene si vor juca saptamana aceasta in turul al treilea preliminar. Clujenii vor evolua in fata scotienilor de la Celtic, in Liga Campionilor, in timp ce FCSB si Craiova vor evolua in Europa League, in echipelor Mlada Boleslav, respectiv AEK Atena.
-
CFR Cluj - Celtic Glasgow, miercuri, 7 august 2019, ora 21:00
-
Universitatea Craiova - AEK Atena, 8 august 2019, ora 19:15
-
FCSB - Mlada Boleslav, 8 august 2019, ora 21:30
Si, totusi, in fotbalul din Romania sunt echipe care au fost salvate datorita unor infuzii de capital venite din partea sponsorilor. Dinamo Bucuresti este unul dintre cele mai puternice branduri din sportul romanesc. Un club care a dat Romaniei atat de multi sportivi nu se regaseste si problemele sunt evidente. Lipsa unui investitor pontent financiar si-a spus cuvantul. Toti jucatorii veniti in aceasta perioada de mercato au semnat cu clubul din Soseaua Stefan cel Mare liberi de contract.
2019 a fost anul schimbarilor, incepand din acest sezon Dinamo Bucuresti si-a schimbat sponsorul. Dupa 12 ani de parteneriat cu Orange, al carui nume statea pe tricourile dinamovistilor inca din 2007, acestia au inceput colaborarea cu o casa de pariuri. Unibet a devenit partener oficial, semnand un contract de 350.000 euro pe an, plus bonusuri ce pot face ca suma sa depaseasca cu putin jumatate de milion de euro pe an. Nu este un sponsor nou, Unibet apare pe tricourile dinamovisti de zece luni, dar incepand din acest sezon are calitatea de sponsor principal. De mentionat ca Unibet opereaza in Romania si Vlad Cazino, un cazino 100% dedicat pietei romanesti.
Parteneriatul cu agentiile de pariuri a devenit un trend in fotbalul mondial. Rezumandu-ne la fotbalul din Romania, cele mai multe echipe au un asemenea sponsor. Insa, sunt patru echipe in Liga 1 care au drept sponsor principal una dintre agentiile de pariuri de pe piata din Romania. Alaturi de Dinamo, Universitatea Craiova, FC Voluntari si Poli Iasi sunt celelalte echipe din Liga 1 cu sponsori principali companii de pariuri sportive si jocuri online.
La polul opus, exista trei echipe care nu au nimic inscriptionat pe fata tricourilor. FC Viitorul este una dintre ele, dar dintre toate acestea este si singura formatie finantata 100% din bani privati. Chindia Targoviste si AFC Hermannstadt nu au nici ele sponsor principal, al carui logo sa apara pe partea din fata a tricourilor de joc. Spre deosebire de echipa antrenata de Gheorghe Hagi, acestea sunt finantate de la bugetul de stat, prin banii alocati anual de autoritatile locale.