Firma care produce meciurile din Liga 1 îşi strânge aparatura din studiourile Look. Deţinătorii drepturilor TV au datorii de peste jumătate de milion de euro, salariaţii sunt neplătiţi. Ce se întâmplă cu Liga 1
- Scris de prosport.ro
- Categorie: Fotbal Intern
Studioul Look TV de lângă Piaţa Obor, de unde se transmiteau partidele Ligii 1 la fotbal şi emisiunile, este eliberat de aparatura tehnică aparţinând firmei Studio Video Art, care a produs meciurile din turul campionatului. Motivul oficial este economia: pe timpul iernii, hala nu va fi încălzită, iar emisiunile – suspendate. În acelaşi timp, mai multe surse au confirmat pentru ProSport că Dumitru Alexandru, proprietarul Studio Video Art, a fost informat de reprezentanţii Intel Sky Broadcast (ISB), deţinătorul drepturilor TV, că nu i se pot plăti datoriile care trec de jumătate de milion de euro. Contactat de ProSport, Dumitru Alexandru a refuzat să comenteze.
Restanţe salariale şi către angajaţi
Criza financiară a offshore-ului maltez care deţine drepturile TV pare să fi intrat în linie dreaptă. Din piaţă răzbat semnale insistente că ISB are probleme majore în a achita rata de 13,5 milioane de euro către LPF, scadentă în ianuarie. În acelaşi timp, nu numai producătorul meciurilor e neplătit, ci şi unii dintre salariaţii de la Look, televiziunea prin care ISB a difuzat meciurile în tur.
În condiţiile lipsei de performanţă economică a echipelor de fotbal din România, neonorarea contractului din drepturile TV pentru Liga 1 va duce, spun conducătorii de cluburi, la un colaps financiar imediat. Conform înţelegerii semnate astă-primăvară de Gino Iorgulescu, şeful LPF, cu reprezentanţii firmei offshore din Malta, cluburile de fotbal din Liga 1 urmează să primească, în schimbul cesionării drepturilor TV pentru campionat, câte 27 de milioane de euro în fiecare din următorii cinci ani. Prima tranşă de 13,5 milioane de euro s-a virat astă-vară. A doua tranşă ar urma să intre în conturi în ianuarie. În lipsa acestor bani, şefii cluburilor spun că returul nu va mai începe.
„Gaură“ de 10 milioane de euro
Deţinătorul drepturilor TV, în spatele căruia presa a scris că s-ar afla Arpad Paszkany, a intrat în dificultate în momentul în care operatorul de cablu RCS-RDS, care deţine aproape 50% din cei circa 7 milioane de abonaţi din România, a refuzat să preia posturile Look, unde se transmit meciurile. UPC şi Dolce, ceilalţi doi mari operatori de cablu de pe piaţă, care au împreună aproape 2,5 milioane de abonaţi, au acceptat să introducă în grilă postul gratuit Look Plus, plătind împreună 16,8 milioane de euro, dar şi postul contracost Look TV.
La acesta din urmă s-a înregistrat un număr dezamăgitor de mic de abonaţi. În total, „gaura“ dintre cheltuieli (aproximativ 30 de milioane de euro) şi încasări se apropie, potrivit informaţiilor obţinute de ProSport, de 10 milioane de euro în acest sezon.
RCS n-ar mai fi interesată de Liga 1. Cluburile vor fi constrânse să accepte orice ofertă, indiferent cât de scăzută ar fi
Ieşirea din criza actuală e greu de întrevăzut. Conform unor informaţii din piaţă, ISB ar încerca să vândă contractul către un alt client interesat să preia Liga 1. Numai că RCS, care astă-primăvară era dispus să ofere 15 milioane de euro pe an, acum ezită după ce a constatat că pierderea Ligii 1 (pe care a transmis-o în ultimii şase ani) nu a dus la scăderea numărului de abonaţi. Alţi jucători importanţi pe piaţă dispuşi să preia contractul cu tot cu datoriile acumulate de ISB, inclusiv plata ratei din ianuarie, sunt greu de găsit.
Gino Iorgulescu, preşedintele LPF, a răspuns la apelul ProSport, dar când a auzit cine îl caută a motivat că se află în trafic şi a închis telefonul. Ulterior n-a mai răspuns la niciun apel.
O altă variantă despre care se discută în industria media ar fi renegocierea în jos a actualului contract cu LPF, profitându-se de situaţia disperată în care se găsesc cluburile din Liga 1. Practic, acestea vor fi strânse cu uşa, în lipsa altor clienţi dornici să preia meciurile din campionat, să accepte orice ofertă.
Sursa: prosport.ro