Cea mai frumoasă poveste cu regretatul Nicolae Manea. Cum a bătut, în 1975, Craiova lui Balaci de unul singur în finala Cupei României. "Lumea spunea că ne vor da o căruţă de goluri"
- Scris de prosport.ro
- Categorie: Fotbal Intern
Nicolae Manea a fost eroul finalei de Cupa României din 1975, câştigată cu 2-1 după prelungiri de Rapid în faţa Universităţii Craiova din care făceau parte Oblemenco, Deselnicu şi Balaci
Galeria Rapidului ştie să îşi preţuiască valorile. Nicolae Manea a fost unul dintre preferaţii tribunei. A jucat în total 14 ani pentru Rapid şi a evitat pe cât a putut să meargă la Steaua. În sezonul 1980-1981 a ajuns şi în Ghencea, deşi a spus de-a lungul timpului că nu şi-a dorit să joace pentru echipa Armatei. Manea a cucerit inimile suporterilor în 1975, la 21 de ani, când a reuşit să fie cel mai bun om al Rapidului în finala Cupei României cu formidabila echipă a Universităţii Craiova. Giuleştenii au câştigat trofeul deşi jucau în liga secundă
A fugit din spital şi a dat gol Stelei
În 16-imile de finală ale competiţiei, pe 13 noiembrie 1974, Rapid, care cu câteva luni mai devreme retrogradase în Divizia B alături de Bacău şi Petrolul, a oferit prima surpriză eliminând Dinamo (2-1), echipa care urma să câştige campionatul. În „optimi“ şi în „sferturi“, Rapid a învins Jiul Petroşani şi Ceahlăul, ambele cu 1-0. În semifinale, Rapid a dat peste Steaua, ai cărei generali, disperaţi că ratează încă un sezon, erau în stare de orice pentru a câştiga măcar Cupa. Nae Manea era suspect de hepatită şi era internat în spital. Ulterior, acesta a povestit că a fost internat tocmai pentru a nu fi încorporat la Steaua. "Cum naiba să stau liniştit pe un pat de spital când urma să jucăm cu Steaua? Iniţial refuzasem să joc la Steaua, că nu îmi plăcea milităria. De aceea ajunsesem şi în spital, suspect de hepatită, ca să nu fiu încorporat. În după amiaza aceea, soţia mea a venit la spital cu un taxi, am sărit gardul şi am plecat îmbrăcat în halat. La poarta stadionului credeau că sunt nebun şi nu mă lăsau să intru. A trebuit să vină de la vestiare antrenorul Nelu Motroc, dar şi el mi-a zis că sunt ţăcănit. Dar pentru mine nu conta, important era că joc împotriva Stelei. Am marcat atunci, însă asta avea să mă coste. Pentru că, pe la comisariate, unii se întrebau cum naiba tovarăşul Manea e inapt militar din cauza hepatitei, dar joacă fotbal de performanţă. Aşa că, după o săptămînă de la finala cu Craiova, recrutul Năică Manea dribla cu raniţa în spate într-o garnizoană departe de Bucureşti şi de Rapid", povestea Nicolae Manea pentru revista Sport Magazin, în urmă cu şase ani. Pe 25 iunie 1975, la Bucureşti, Rapid învingea Steaua cu 6-5 la penalty-urile de departajare, golul decisiv fiind marcat de Nicolae Manea. După 120 de minute, scorul fusese egal, 1-1.
A câştigat Cupa de unul singur
Pe 12 iulie 1975 a urmat finala contra Universităţii Craiova, marea echipă cu Balaci, Oblemenco, Ştefănescu, Deselnicu, Crişan şi Negrilă. Meciul decisiv: "23 August", la Bucureşti. "Aoleu, ce echipă aveau atunci", îşi amintea Manea momentele dinaintea finalei. Oltenii erau pe val, se băteau an de an la titlu, în timp ce Rapid abia reuşise să revină în Divizia A după un sezon de surghiun în eşalonul secund. "Nici noi nu eram desculţi. Eliminasem Dinamo, Steaua, dar oltenii erau daţi dracului. Îi înnebunise Balaci pe fundaşii noştri cu driblingurile lui. Toată lumea paria pe Craiova, se spunea că ne vor da o căruţă de goluri. A venit golul lui Oblemenco în minutul 50 şi ceva şi deja îmi părea rău, că tare ne doream Cupa. După aia a intrat în scenă Năică. Eu mereu am fost mai cu tupeu, eram şi tânăr, aşa că nu am stat la discuţii. Am egalat când nimeni nu se mai aştepta şi am mers în prelungiri. Nu am mai aşteptat penalty-urile, am băgat capul în pământ, am fugit pe partea stângă, am trântit un fundaş dintr-o fentă din gleznă şi gata! Am dus Cupa în Giuleşti. Doamne, ce sărbătoare a fost atunci!", rememora Manea cel mai frumos moment al carierei sale.
Cine a fost Nicolae Manea
Născut pe 11 martie 1954, la Bucureşti, Nicolae Manea a început fotbalul la Rapid, la vârsta de 12 ani. În 1973 a debutat la echipa mare, pentru care a jucat până în 1980. În 1980 s-a transferat la Steaua, unde a evoluat un singur sezon. Din 1981 a revenit la Rapid, unde a rămas până în 1987. Între 1987 şi 1991 a jucat pentru Gloria Bistriţa.
Ca antrenor şi-a început cariera la Drobeta Turnu Severin (1991-1992). Au urmat apoi Unirea Dej (1992-1996), FC Bihor Oradea (1996-1997), Rapid (1997), Ceahlăul (1998), naţionala de tineret a României (1999 şi 2002-2005), FC Braşov (2005), Rapid (2009-2010), Gloria Bistriţa (2010-2013) şi Corona Braşov (2013).
270 meciuri şi 64 de goluri are Nae Manea pe prima scenă a fotbalului românesc