Interes scăzut, stadioane goale. În runda a doua a Ligii I au asistat cu 200.000 de spectatori mai puţin decât la o etapă din 2.Bundesliga
- Scris de prosport.ro
- Categorie: Fotbal Intern
La ultima etapă din Liga I au asistat doar 27.500 de spectatori, adică o medie de doar 3.055 de spectatori pe meci. Pentru a înţelege cât de mică e audienţa unei etape din prima ligă românească, ProSport a comparat-o cu numărul de spectatori înregistraţi în prima etapă din 2.Bundesliga, divizia a doua din Germania, care a avut loc săptămâna trecută.
- 228.928 de spectatori au asistat la cele nouă partide din prima etapă a ligii secunde germane
Cea mai mare audienţă în etapa a doua a Ligii I a fost la Ploieşti, 7000 de spectatori
Cel puţin în teorie, media de spectatori din Liga 1 ar fi trebuit să cunoască o creştere importantă în acest sezon. Principala cauză era clară: preluarea drepturilor de televizare de către LookTV, post de televiziune care nu se vede nici în reţeaua RCS-RDS, nici în Romtelecom, ceea ce ar fi trebuit să scoată spectatorii din case. Status-quo-ul, adică media redusă de spectatori de pe arenele din România, nu s-a schimbat, însă, nici în acest an. În prima etapă, potrivit site-ului liga1.ro, la cele nouă meciuri din prima ligă au asistat 42.163 de spectatori, dintre care 14.000 doar la Craiova, la partida dintre CSU şi Pandurii Târgu Jiu. Adică o medie de 4.685 de spectatori/meci, una extrem de mică pentru o ligă cu arene care ar putea găzdui şi mai mulţi spectatori.
Media din 2.Bundesliga, cu 2.000 de spectatori mai mică decât întreaga audienţă din Liga I
Mai mult, în etapa a doua a Ligii I, numărul de spectatori prezenţi pe stadioane la cele nouă partide a scăzut la doar 27.500, poate şi din cauza faptului că partida dintre Steaua şi CS Universitatea Craiova, încheiată cu 3-1 în favoarea gazdelor, s-a disputat fără spectatori. Din nou, media de spectatori a fost una extrem de mică, de doar 3.055 pe meci. Poate că statisticile subliniază doar un număr mic de spectatori, însă alăturarea numărului către un termen de comparaţie aleator întăreşte ideea că spectatorii nu mai sunt interesaţi de Liga I, cel puţin în ultimele sezoane.
Spre exemplu, prima etapă din 2.Bundesliga, liga secundă germană, a atras la sfârşitul săptămânii trecute un număr de 228.928 de spectatori la meciurile de la Darmstadt, Karlsruhe, Kaiserslautern, Nurnberg sau Dusseldorf. Practic, media de spectatori de la prima etapă a ligii secunde germane a fost de 25.436 de spectatori pe meci, cu doar 2.000 de spectatori mai mică decât întreaga audienţă a etapei secunde a Ligii I.
Infrastructura şi căldura, motive pentru lipsa interesului
Care sunt motivele pentru care audienţa Ligii I nu a scăzut în această ediţie? În primul rând, infrastructura proastă şi programarea unor meciuri la ore inoportune. Spre exemplu, partida de la Ploieşti, dintre Petrolul şi Botoşani (4-1), ar fi adus mai mulţi spectatori în tribune dacă nu ar fi fost programată la ora 17:00, când temperatura era de 35 de grade Celsius. Un alt motiv pentru asistenţa scăzută îl reprezintă dispariţia unor echipe de tradiţie din Liga I, precum Timişoara sau Constanţa, în timp ce echipe precum Universitatea Cluj sau Oţelul Galaţi nu mai polarizează interesul pe care îl provocau în anii trecuţi.
Asistenţa la meciurile din etapa a doua a Ligii I
- Steaua Bucureşti – CSU Craiova 3-1 (0 spectatori – suspendare dictată de LPF)
- Gaz Metan Mediaş - CSMS Iaşi 1-0 (1.000 de spectatori)
- Oţelul Galaţi – Concordia Chiajna 1-2 (1.500 de spectatori)
- Ceahlăul Piatra Neamţ - ASA Tg. Mureş 1-4 (2.000 de spectatori)
- Astra Giurgiu – FC Braşov 5-0 (2.500 de spectatori)
- Pandurii Târgu Jiu – CFR Cluj 0-0 (3.500 de spectatori)
- Viitorul Constanţa – Rapid Bucureşti 1-2 (4.000 de spectatori)
- Universitatea Cluj – Dinamo 2-3 (6.000 de spectatori)
- Petrolul Ploieşti – FC Botoşani 4-1 (7.000 de spectatori)
Sursa: prosport.ro