Injecţie de bani în Liga I. Cum au cheltuit cluburile cele 16 milioane de euro din drepturile de televizare
- Scris de prosport.ro
- Categorie: Fotbal Intern
În acest moment, majoritatea echipelor din Liga I supravieţuiesc din banii care vin din drepturile de televizare. În afară de fruntea clasamentului, Steaua, Astra, Petrolul sau Pandurii Târgu Jiu, restul plătesc salariile jucătorilor în funcţie de banii care vin de la televiziuni. A doua tranşă din drepturile TV a fost virată după 15 ianuarie, iar echipele mici şi-au achitat deja o parte din restanţele financiare pe care le au faţă de fotbalişti şi faţă de angajaţi.
Deşi nu este stabilit în regulament, există o cutumă la cluburi: cea mai mare parte din banii care vin din drepturile de televizare să fie direcţionată cu prioritate către plata salariilor şi a datoriilor.
Steaua a încasat 1,8 milioane de euro
Campioana României a încasat cea mai mare sumă din drepturile TV, respectiv 1,8 milioane de euro, formaţia din Ghencea fiind urmată de Pandurii Târgu Jiu şi de Petrolul Ploieşti cu 1,6, respectiv 1,4 milioane de euro. La polul opus se află nou-promovatele, echipe care au primit din partea LPF în jur 500.000 de euro fiecare.
Sezonul 2013 – 2014 este ultimul din contractul semnat de LPF cu grupul RCS –RDS. Pentru campionatul viitor sunt şanse mici ca o televiziune să mai achite aceleaşi sume ca şi în sezoanele anterioare. Numai pentru ultimii trei ani, s-au plătit 100 de milioane de euro.
Mecanismul prin care se împart drepturile de televizare este următorul: campioana primeşte 3,6 milioane de euro în două tranşe, prima în luna august, iar cea de a doua în ianuarie. În funcţie de locul ocupat, suma scade, echipa clasată pe locul doi primeşte cu 400.000 de euro mai puţin decât campioana, adică 3,2 milioane de euro, iar nou-promovatele iau un milion de euro. În partea a doua a clasamentului diferenţa dintre locurile ocupate este de doar 50.000 de euro.
De exemplu, într-un sezon, cu totul, din drepturile TV, o formaţie care se califică în grupele Europa League poate să încaseze în jur de cinci milioane de euro, cam cât bugetul mediu al unei echipe de mijlocul clasamentului. Pandurii Târgu Jiu este echipa care în acest sezon de toamnă a reuşit să profite la maximum. Astfel, gruparea gorjeană s-a calificat în premieră în grupele Europa League şi urmează să primească 1,8 milioane de euro din Market Pool (sistemul prin care UEFA monitorizează audienţele echipelor la tv), iar pentru poziţia a doua ocupată în sezonul trecut în Liga I, „minerii“ au încasat deja 3,2 milioane de euro.
ProSport a încercat să afle ce au făcut cluburile din prima ligă cu banii primiţi în ianuarie de la LPF. Astfel, după ce au virat sume importante în conturile fotbaliştilor, mai toate echipele şi-au plătit şi cantonamentele de iarnă din Turcia sau Spania.
Structura cheltuielilor cluburilor din Liga 1 în urma încasării drepturilor TV
STEAUA: 1.800.000 de euro
Campioana României a încasat 1,8 milioane de euro din drepturile de televizare recent, iar cu banii primiţi de la LPF şefii au achitat restanţele faţă de jucători. În acest moment se pare că steliştii sunt cu salariile la zi. De asemenea, gruparea din Ghencea a plătit, din aceşti bani, cantonamentele din Spania şi prima de instalare a lui Claudiu Keşeru.
PANDURII Tg JIU 1.600.000 de euro
Gorjenii au încasat 1,6 milioane de euro, bani pe care îi vor folosi pentru plata salariilor şi a cantonamentelor. În plus, vicecampioana României va investi o parte din sumă pentru unul sau două transferuri.
PETROLUL 1.400.000 de euro
Pentru că gruparea ploieşteană avea datorii către stat, banii pe care i-au primit de la Ligă au mers, în cea mai mare parte, direct în conturile Fiscului. Dan Capră, finanţatorul „lupilor galbeni“, a declarat că elevii lui Cosmin Contra sunt cu salariile la zi.
ASTRA GIURGIU 1.250.000 de euro
Giurgiuvenii au plătit salariile fotbaliştilor pe luna ianuarie. În plus, şefii au achitat şi cele două cantonamente de pregătire din Spania. De asemenea, tot din banii primiţi de la Ligă, Astra îşi va cumpăra un autocar nou, cel folosit în prezent având o vechime de 12 ani.
FC VASLUI 1.100.000 de euro
Situaţia de la Vaslui este incertă din cauza neînţelegerilor dintre fostul patron, Adrian Porumboiu şi actualul acţionar majoritar, Ciprian Damian. Porumboiu a declarat că nu ştie ce s-a întâmplat cu banii din drepturile TV, Damian nu a putut fi contactat. Din informaţiile ProSport, suma încasată de la Ligă a fost folosită exclusiv pentru plata restanţelor financiare către jucători sau foşti jucători care au acţionat în judecată clubului. Moldovenii au cele mai mari datorii către jucători dintre toate echipele din Liga 1, la concurenţă cu FC Braşov, CFR Cluj şi cu Gaz Metan.
DINAMO 1.050.000
Oficialii dinamovişti au plătit o parte din restanţele financiare pe care le aveau faţă de jucători. De asemenea s-au achitat şi cantonamentele pe care le-au făcut în Turcia şi Spania.
FC BRAŞOV 1.000.000 de euro
Banii primiţi de la LPF au salvat situaţia la FC Braşov, unde jucătorii nu-şi mai primiseră salariile din luna august. Imediat după ce Liga a umplut conturile clubului, Constantin Zotta le-a achitat restanţele pe trei luni de zile şi a plătit cantonamentul din Antalya.
CFR CLUJ 900.000 de euro
Ardelenii au aşteptat banii din drepturile TV pentru a achita restanţele pe care le aveau faţă de jucători. Se pare că, în cazul unor fotbalişti, întârzierile salariale erau mai mari de trei luni de zile. După ce Liga a virat banii, jucătorii şi-au primit salariile şi au rămas cu restanţe de doar o lună.
GAZ METAN 850.000 de euro
Formaţia din Mediaş a trecut printr-o adevărată criză financiară în turul acestui sezon, când principalul sponsor, RomGaz, a redus serios suma pe care o acorda ca sponsorizare echipei de fotbal. Banii primiţi pentru procentele avute la vânzarea lui Eric şi cei din drepturile de televizare au venit la timp, cu aceştia plătindu-se restanţe şi salarii.
OŢELUL GALAŢI 800.000 de euro
Gruparea de la Dunăre se află în insolvenţă, iar banii care au venit de la LPF au fost folosiţi pentru plata salariilor şi a cantonamentelor.
„U“ CLUJ 750.000 de euro
Banii din drepturile TV vor fi folosiţi pentru a achita datoriile mai vechi ale societăţii şi pentru chetuielile curente în sezonul de primăvară. Lunar, clubul are nevoie de aproximativ 300.000 de euro pentru a supravieţui în Liga I.
FC VIITORUL 700.000 de euro
Gruparea patronată de Gică Hagi a folosit banii pentru achitarea salariilor şi pentru plata catonamentelor din Turcia. În plus, cei de la Viitorul au făcut şi investiţii la echipă şi la Academia de juniori.
CEAHLĂUL 650.000 de euro
Nemţenii au primit banii de la LPF, dar nu se pot folosi încă de ei pentru că ANAF le-a pus sechestru pe conturi din cauza unor datorii mai vechi. Moldovenii susţin că nu au probleme cu salariile jucătorilor, care ar fi plătite la timp.
CORONA BRAŞOV 500.000 de euro
Chiar dacă se află la coada clasamentului Ligii I, Corona Braşov este unul dintre cluburile cele mai stabile din puncte de vedere financiar. Nou-promovata se află cu salariile la zi, iar banii obţinuţi din drepturile TV au fost folosiţi pentru stingerea unor datorii mai vechi.
FC BOTOŞANI 500.000 de euro
FC Botoşani a rămas la sfârşitul lunii ianuarie fără finanţarea de 800.000 de lei promisă de preşedintele Consiliului Judeţean pentru 2014. Florin Ţurcanu a anunţat că nu a prins în bugetul pe 2014 niciun leu pentru echipa fanion a judeţului. În aceste condiţii, clubul trebuie să se descurce doar cu banii aduşi de preşedintele Cornel Şfaiţer şi de finanţatorul Valeriu Iftime, dar şi cu cei din drepturile TV.
ACS POLI TIMIŞOARA 500.000 de euro
Echipa de pe Bega este finanţată aproape în totalitate de către autorităţile locale. Conducerea lui ACS Poli a primit aproximativ 420.000 de euro din drepturile TV, iar banii sunt folosiţi pentru stingerea datoriilor şi pentru achitarea salariilor. Clubul timişorean are nevoie lunar de aproximativ 400.000 de euro pentru a putea supravieţui în prima ligă.
SĂGEATA NĂVODARI 500.000 de euro
Banii vor fi folosiţi pentru a plăti contractele şi salariile restante. Echipa nu depinde doar de aceşti bani, fiind finanţată în mare parte de Primăria Năvodari.
CONCORDIA CHIAJNA 500.000 de euro
Ilfovenii au aşteptat banii din drepturile de televizare pentru a-şi achita restanţele faţă de jucători şi angajaţi. În plus, cei de la Chiajna şi-au plătit şi datoriile pe care societatea le avea la ANAF. De asemenea, tot din banii care au venit de la LPF, ilfovenii au plătit şi cantonamentul din Turcia.
Sursa: prosport.ro