Menu

Se testează un nou sistem de executare a loviturilor de departajare. Revoluţia în fotbal continuă

Se testează un nou sistem de executare a loviturilor de departajare. Revoluţia în fotbal continuă

Cunoscut ca ABBA, noul sistem este menit să împiedice echipa care execută a doua de la punctul cu var să fie dezavantajată din punct de vedere psihologic. 
 
Actualul sistem de la loviturile de departajare impune ca echipa A și echipa B să execute câte 5 lovituri din punctul de la 11 m, în mod alternativ, iar dacă egalitatea persistă se continuă seriile până la prima ratare.
 
"Există ipoteza că jucătorul care execută a doua lovitură de departajare din serie are parte de o mare presiune psihică. Când echipa adversă a transformat primul penalty din serie, dacă jucătorul ce execută al doilea penalty din serie ratează, atunci există riscul ca echipa lui să piardă imediat meciul, mai ales începând cu a patra serie de lovituri de departajare", a indicat UEFA.Forul fotbalistic european a precizat că sistemul ABBA va fi pus în practică și la CE feminin Under-17, care începe joi în Cehia.
 
IFAB a consultat statisticile care dovedesc că echipa care transformă primul penalty are 60% șanse să câștige la lovituri de departajare. Din acest motiv a apărut propunerea ca loviturile să imite succesiunea din tie-break-ul de la tenis.
 
Echipa A trage primul penalty, apoi echipa B execută următoarele două penalty-uri, iar echipa A continuă tot cu două penalty-uri, până când fiecare echipă execută cinci penalty-uri. Propunerea are ca scop egalizarea șanselor celor două echipe de a câștiga sesiunea de lovituri de departajare.

Citeste mai mult http://www.romaniatv.net/se-testeaza-un-nou-sistem-de-executare-a-loviturilor-de-departajare-revolutia-in-fotbal-continua_354183.html

Parteneri