Menu

ALEGERI FIFA. Vineri se decide noul şef al fotbalului mondial. Infantino, favorit

ALEGERI FIFA. Vineri se decide noul şef al fotbalului mondial. Infantino, favorit

Alegerile pentru preşedinţia FIFA se vor desfăşura, vineri, 26 februarie, la Zurich, cu participarea delegaţilor din cele 209 federaţii afiliate la forul internaţional de fotbal. Cei cinci candidaţi sunt elveţianul Gianni Infantino, actualul secretar general al UEFA, francezul Jerome Champagne, fost secretar general adjunct al FIFA, prinţul iordanian Ali Al Hussein, fost vicepreşedinte al FIFA, omul de afaceri sud-african Tokyo Sexwale şi şeicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa din Bahrain, preşedintele Confederaţiei Asiatice.

Ultimul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, ales pe 31 mai 2015, şi-a anunţat câteva zile mai târziu retragerea şi a convocat noi alegeri, dar între timp el a fost suspendat 8 ani din fotbal de Comisia de Etică, la fel ca Michel Platini, preşedintele UEFA, iniţial marele favorit la alegerile de vineri. FIFA a redus suspendările celor doi la câte 6 ani.
 
Noul președinte al FIFA va fi ales la Congresul extraordinar al forului mondial, cu o majoritate de două treimi în primul tur de scrutin, după care în următorul tur de scrutin e suficientă o majoritate simplă de voturi exprimate secret. FIFA are 209 federații membre, caz în care cele două treimi înseamnă 140 de voturi, iar 105 voturi înseamnă majoritate simplă.
 
Ordinea de zi a Congresului FIFA, care va debuta la 10,30, ora României, la Zurich, va cuprinde cuvântul de bun venit, apelul și anunțul că adunarea are cvorum și este conformă cu statutele, numirea scrutinătorilor, suspendarea sau expulzarea unor membri, aprobarea ordinii de zi, numirea a cinci membri care să verifice minutele, discursul președintelui (interimar, n. red.), prezentarea reformei structurale a FIFA, vot asupra amendamentelor propuse la Statutele și Regulamentele FIFA, alegerea înlocuitorilor membrilor forurilor jurisdicționale, alegerea președintelui, discursul noului președinte.
 
Potrivit unui sondaj efectuat cu doua zile inainte de alegeri, actualul secretar general al UEFA Gianni Infantino are cele mai mari sanse sa devina presedintele FIFA.  Urmatorul pe lista, conform intentiilor de vot exprimate de catre cele peste 75 la suta dintre federatiile membre ale FIFA, este Seicul Salman. Mircea Sandu, fostul preşedinte al FRF, este convins ca Giani Infantino va fi desemnat noul presedinte FIFA.
 

Citeste mai mult http://www.romaniatv.net/alegeri-fifa-vineri-se-decide-noul-sef-al-fotbalului-mondial-infantino-favorit_276704.html

Parteneri