Menu

CFR Cluj şi Astra, suspendate trei ani de UEFA din cupele europene. Reacţia clubului din Giurgiu: "E o situaţie delicată, dar sunt soluţii"

  • Scris de prosport.ro
  • Categorie: Fotbal Extern

UEFA a luat marţi o decizie drastică în ceea ce le priveşte pe Astra şi CFR. Cele două cluburi vor fi suspendate trei sezoane din cupele europene, forul continental pedepsindu-le pentru încălcarea regulilor de fair-play financiar, dar şi ca urmare a neplăţii datoriilor către terţi.

Decizia este definitivă, dar revocabilă, în sensul în care, dacă până la 31 ianuarie 2015 CFR şi Astra fac dovada că şi-au plătit datoriile, vor scăpa de sancţiune. Formaţia lui Ioan Niculae a fost totodată amendată cu 100.000 de euro, în timp ce clubul patronat de Paszkany va trebui să plătească mai mult: 150.000 de euro.


Contactat de ProSport, preşedintele Comitetului Director al Astrei nu ştia despre sancţiune. "Habar nu aveam, vorbiţi cu Narcis Răducan. Nu ştiu ce datorii avem, nu ştiu ce s-a întâmplat. Nu ştiu nimic", ne-a explicat Petre Buduru.

În schimb, Narcis Răducan, preşedintele executiv al grupării, a explicat că Astra nu riscă nimic dincolo de amendă, deoarece se fac toate eforturile necesare pentru ca toate datoriile să fie stinse. Deşi oficialul a refuzat să vorbească despre cifre, ProSport a aflat că Astra are de încasat peste 2 milioane de euro, bani reprezentând premiile UEFA şi valoarea market-pollului. Valoarea aproximativă a datoriilor - făcute în perioada în care Dinu Gheorghe a condus din punct de vedere administrativ clubul - e de aproximativ un milion de euro.

"Da, e o situaţie delicată, însă există soluţii. Trebuie să plătim până la finalul lui ianuarie şi o vom face, mai ales că suma pe care o avem de încasat de la UEFA pentru participarea în Europa League e mai mare decât datoria pe care trebuie să o achităm. În comunicarea de azi cu UEFA am acceptat decizia lor, am cerut nişte detalii suplimentare şi ne-am angajat că vom plăti aceşti bani în termenul prevăzut. Pe viitor, vom încerca să obţinem fonduri necesare din vânzarea de jucători pentru a nu mai ajunge în situaţia asta", a spus Răducan pentru ProSport.

Problemele erau cunoscute

Cluburile CFR Cluj şi Astra Giurgiu au fost deferite camerei de judecată a Corpului de control financiar al cluburilor (CFCB) din cadrul UEFA încă de acum o lună, UEFA imputându-le că înregistrează datorii către alte grupări, angajaţi şi autorităţi.

În aceeaşi situaţie se mai aflau două cluburi, Bursaspor (Turcia) şi FK Ekranas (Lituania), care au fost la rândul lor suspendate din Europa azi, pentru o perioadă de trei ani.

"Camera de investigaţii a CFCB, condusă de Umberto Lago, a anunţat că patru cluburi participante în ediţia 2014/2015 a Ligii Europa au fost deferite camerei de judecată a CFCB, pentru încălcarea cerinţelor de monitorizare, în special pentru importante datorii câtre alte cluburi, angajaţi şi autorităţi fiscale şi sociale, la 30 iunie şi la 30 septembrie 2014 ", se arăta în comunicatul UEFA din noiembrie.

La 26 septembrie, Corpul de Control Financiar al Cluburilor din cadrul UEFA (CFCB) a decis ca primele de participare în cupele europene să fie blocate în cazul a cinci grupări, între care se numărau şi Astra Giurgiu şi CFR Cluj, acestea fiind monitorizate în continuare. UEFA a precizat atunci că primele au fost blocate deoarece s-a constatat că la data de 30 iunie 2014 cluburile aveau "restanţe financiare importante faţă de alte grupări, faţă de angajaţi şi/sau autorităţi".

Sursa: http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/cfr-cluj-si-astra-suspendate-trei-ani-de-uefa-din-cupele-europene-reactia-clubului-din-giurgiu-e-o-situatie-delicata-dar-sunt-solutii-13735939

Parteneri