Menu

Alarmă în clasamentul coeficienţilor! Steaua, obligată să se califice. Cum pierde România un loc în Ligă şi unul în Europa League

  • Scris de prosport.ro
  • Categorie: Fotbal Extern

Pe lângă faptul că Steaua a devenit outsideră în lupta pentru calificarea în primăvara Europa League, înfrângerea campioanei din meciul cu Aalborg, scor 0-1, poate avea consecinţe grave şi în ceea ce priveşte poziţia Ligii 1 în clasamentul coeficienţilor UEFA.

După un început de sezon peste media ultimilor ani, România a urcat până pe locul 15 în top-ul coeficienţilor de ţară, loc ce garantează prezenţa campioanei şi a vicecampioanei în preliminariile Champions League şi a trei echipe în Europa League începând cu sezonul 2016-2017.

Poziţia României în clasament e însă pusă în pericol de parcursul aproape fără greşeală al austriecilor de la Salzburg, care au strâns patru victorii şi o remiză în grupa D a Europa League, din care face parte şi Astra Giurgiu. Austria e în acest moment pe locul 16 în clasament, cu 25.175 puncte, cu doar 1.124 puncte mai puţin decât România. Austriecii sunt deja calificaţi în şaisprezecimile Europa League şi, dacă îşi vor continua parcursul excelent şi în primăvară, sunt şanse mari ca România să fie devansată. Este motivul pentru care o calificare a Stelei în faza următoare a competiţiei devine vitală, roş-albaştrii având şansa să obţină puncte suplimentare, care să menţină Liga 1 pe locul actual.

Miza locului 15 - o echipă în plus în cupele europene, vicecampioana în preliminariile Ligii Campionilor

Practic, diferenţa dintre locul ocupat în acest moment de România (15) şi următoarea poziţie din clasamentul coeficienţilor e imensă. Clasarea pe locul 15 s-ar traduce prin două echipe (campioana şi vicecampioana) în preliminariile Champions League şi trei (câştigătoarea Cupei, locul 3 şi locul 4) în cele ale Europa League, în timp ce locul 16 trimite doar campioana în preliminariile Ligii şi trei formaţii în Europa League.

Salzburg - Astra, în ultima etapă

Chiar dacă Astra nu mai are nicio şansă să se califice în fazele eliminatorii ale EL, giurgiuvenii au şansa să obţină o victorie extrem de importantă pentru Liga 1. Oamenii lui Protasov întâlnesc chiar reprezentanta Austriei în ultima etapă din faza grupelor, iar orice punct obţinut ar reprezenta o dubla lovitură: puncte în plus pentru România şi menţinerea sau creşterea distanţei faţă de Austria. La fel de importantă a fost şi victoria Astrei obţinută joi seară în faţa lui Dinamo Zagreb, scor 1-0, chiar dacă pentru giurgiuveni a fost doar una de palmares.

Cum arată acum clasamentul coeficienţilor:


10,500 puncte a adus Steaua coeficientului de ţară în perioada 2010-2014, adică mai mult decât dublu faţa de a doua echipă din acest top, CFR Cluj (4,541 puncte)

Sursa: http://www.prosport.ro/fotbal-extern/europa-league/alarma-in-clasamentul-coeficientilor-steaua-obligata-sa-se-califice-cum-pierde-romania-un-loc-in-liga-si-unul-in-europa-league-13662670

Parteneri