Menu

Declinul fotbaliştilor români în Europa: de la 17 jucători în 2005, la doar 7 stranieri în această ediţie de Europa League şi Liga Campionilor

  • Scris de prosport.ro
  • Categorie: Fotbal Extern

În ultimele sezoane, performanţele fotbalului românesc pe plan european au fost din ce în ce mai slabe, iar acest lucru se poate observa şi din numărul jucătorilor români care au evoluat pentru echipele din străinătate în Liga Campionilor sau Europa League. Daca în sezonul 2005-2006 România se putea lăuda cu 17 jucători şi doi antrenori în competiţiile europene, în acest sezon, cu excepţia celor două echipe de club româneşti din Europa League, Steaua şi Astra Giurgiu, doar şase fotbalişti români vor evolua în grupele Ligii Campionilor sau Europa League.

În ceea ce priveşte numărul jucătorilor români prezenţi în Liga Campionilor, sezonul în curs este al doilea consecutiv în care România are un singur fotbalist, Cosmin Moţi, angrenat în cea mai importantă competiţie europeană, după ce anul trecut doar Costel Pantilimon (Manchester City) a luat parte la competiţia campionilor. Din punctul de vedere al numărului total de jucători prezenţi în ambele competiţii, Liga Campionilor şi Europa League, sezonul 2014-2015 este al doilea cel mai slab, după sezonul 2012-2013, în care doar patru jucători români ce evoluează în străinătate s-au aflat la startul celor două competiţii.


Record negativ: Cosmin Moţi este singurul jucător român din Liga Campionilor

Cosmin Moţi, fundaşul lui Ludogoreţ Razgrad, echipă care a eliminat Steaua în play-off-ul Ligii Campionilor, este singurul fotbalist care va reprezenta România în cea mai importantă competiţie intercluburi în sezonul 2014-2015, situaţie asemănătoare cu cea din sezonul trecut, atunci când Costel Pantilimon, portarul lui Manchester City, a fost singurul stranier prezent în faza grupelor Ligii Campionilor.

La capitolul tehnicieni, fotbalul românesc va fi reprezentat de Mircea Lucescu, antrenorul lui Şahtior Doneţk, care va conduce echipa ucraineană pentru a opta oară în ultimii 11 ani în faza grupelor Ligii Campionilor.

Doar şase fotbalişti români în grupele Europa League, cu unul mai puţin decât în sezonul trecut

Alexandru Vlad (Dnepr), Nicolae Grigore (AEL Limassol), Dorin Goian (Asteras Tripolis), Răzvan Raţ (PAOK Salonic), Ciprian Tătăruşanu (Fiorentina) şi Vlad Chiricheş (Tottenham Hotspur) sunt stranierii români care vor juca în grupele ediţiei 2014-2015 a Europa League. În comparaţie cu anul trecut, când România avea şapte jucători la echipele străine calificate în faza grupelor (Gigel Bucur – Kuban Krasnodar, Cosmin Moţi – Ludogoreţ, Alexandru Vlad – Dnepr, Radu Ştefan – Lazio, Alexandru Bourceanu – Trabzonspor, Ovidiu Dănănae – Apollon Limassol, Costin Lazăr – PAOK Salonic), anul acesta ne putem mândri cu doar cinci stranieri prezenţi în grupe.

 

 Sursa: prosport.ro

Parteneri