Menu

Sevilla a cucerit trofeul Europa League, după ce a răpus-o pe Benfica la penalty-uri, scor 4-2. Beto, fostul portar al CFR-ului, a fost eroul echipei spaniole

  • Scris de prosport.ro
  • Categorie: Fotbal Extern


A fost prea mult alb pe ”Juventus Stadium” în finala Europa League din acest sezon. Şi nu pentru că fanii Sevillei au luat cu asalt arena italiană pentru a celebra încă un trofeu european după cele două Cupe UEFA câştigate în 2007 şi 2008. Ci pentru că spectatorii nu s-au îngrămădit aproape deloc pe arena italiană pentru a vedea un duel sută la sută iberic, iar coloritul arenei a fost dat de scaunele goale. De fapt, din capacitatea de 41.000 de spectatori a stadionului din Torino, doar 33.200 de locuri au fost ocupate, spre dezamăgirea lui Michel Platini, preşedintele UEFA, ale cărui planuri de a promova a doua competiţie europeană intercluburi ca importanţă păreau sortite eşecului.

 

Benfica a dominat, Sevilla a aşteptat

Probabil şi pentru că nivelul jocului a fost mult sub cel aşteptat. De fapt, în prima repriză, cele două echipe nu au făcut decât să se tatoneze, fără să rişte prea mult. E drept, Benfica a cerut, corect, un penalty pentru un fault asupra lui Gaitan în finalul primei reprize, însă nivelul jocului a fost foarte scăzut. Însă partea secundă a fost un adevărat calvar pentru Sevilla. Concentrată pentru a da lovitura pe contraatac, echipa lui Unai Emery s-a lăsat dominată. Însă în cel puţin două rânduri, Lima n-a găsit drumul spre gol. Iar când l-a găsit, Fazio s-a opus pe linia porţii (57)! În rest, Benfica s-a mulţumit să domine steril, nici măcar poziţional, iar scorul a rămas 0-0 până la finalul celor 90 de minute regulamentare, în ciuda protestelor lusitanilor, care au reclamat două penalty-uri destul de clare care nu au fost acordate de germanul Felix Brych.

4 jucători din cei 14 folosiţi de Emery în finală sunt împrumutaţi (Pareja de la Spartak Moscova, Mbia de la QPR, Carrico de la Reading şi Marin de la Chelsea)

Cu două defensive solide, care nu au greşit nici măcar o singură dată, nu e de mirare că finala de la Torino a devenit prima din istoria Europa League din ultimii 14 ani care ajunge în prelungiri fără gol marcat şi a şaptea din istoria cupelor europene care îndeplineşte acest criteriu. De la victoria lui Galatasaray, 4-1 la penalty-uri cu Arsenal, nu se mai întâmplase acest lucru. Iar cele 30 de minute de prelungiri nu au făcut decât să confirme echilibrul dintre cele două echipe. Nici măcar intrările lui Gameiro sau Cardoso, atacanţi cu cifre excelente, nu au schimbat soarta partidei. Imaginea din prelungirile prelungirilor, când şase jucători erau întinşi pe teren, acuzând crampe, a fost emblematică pentru cele 120 de minute jucate.

Beto, eroul care a ieşit prea mult din poartă

De patru ori jucase Sevilla la penalty-uri în cupele europene, iar trei partide fuseseră tranşate de echipa spaniolă prin acest procedeu. De partea cealaltă, scorul era 2-2, însă atât de mediatizatul blestem al lui Bela Gutmann, care le transmisese şefilor că Benfica nu va mai câştiga nicio finală de cupă europeană dacă aceştia nu îi vor mări salariul, le transmitea fiori fanilor lusitani. Şi pe bună dreptate! După ce Lima şi Bacca au ”schimbat” goluri la prima serie de penalty-uri, Cardozo şi Rodrigo au ratat pentru Benfica. Sau, mai degrabă, fostul portar al CFR-ului, Beto, a apărat, deşi fanii portughezi au insinuat că goalkeeperul lusitan a ieşit trei metri în faţa liniei porţii, iar loviturile trebuiau repetate. De cealaltă parte, Mbia, Coke şi Gameiro au transformat fără probleme, iar Sevilla a câştigat al treilea trofeu Europa League din istorie, cu care le-au egalat pe Juventus, Inter şi Liverpool în topul celor mai titrate echipe din competiţie.

Sevilla - Benfica 0-0 (4-2 după executarea loviturilor de departajare. Au marcat: Bacca, Mbia, Coke, Gameiro / Lima, Luisao; Au ratat: - / Cardozo, Rodrigo)

Sevilla: Beto - Coke, Pareja, Fazio, Alberto Moreno - Carriço, Mbia - Reyes (Marin 79 (Gameiro 104), Rakitic, Vitolo (Figueiras 110) - Bacca.
Antrenor: Unai Emery

Benfica: Oblak - Maxi Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (Cardozo 99) - Ruben Amorim, Andre Gomes, Gaitan (Ivan Cavaleiro 119) - Sulejmani (Andre Almeida 25), Lima, Rodrigo
Antrenor: Jorge Jesus

Sursa: prosport.ro

Parteneri