Menu

Columbia - România 3-2: Ne-am trezit într-un final pe Metropolitano » Superstarul lui Liverpool, Luis Diaz, ne-a chinuit în prima repriză precum Hagi pe columbieni în '94!

La Madrid, pe „Metropolitano”, România a fost învinsă de Columbia într-un meci de pregătire pentru Campionatul European din vară, scor 2-3. Bilanțul general al acțiunii din această lună: un egal, o înfrângere, golaveraj 3-4.

Columbia - România, scor 1-0 dinaintea meciului, asta ca să fim patrioți, fiindcă sud-americanii au dominat atmosfera și fondul sonor în preajma startului superamicalului de la Madrid. Pe "Metropolitano" a fost o atmosferă tipic sud-americană, cu peste 40.000 de oameni în tribune, cu „tricolorii” noștri pierduți printre „tricolorii” lor.

Și un test psihic înainte de toate pentru ceea ce va urma la Euro, orice atac al columbienilor fiind împins de la spate de o nebunie de decibeli din tribune. Românii au început timid, timorați un pic de "locura" creată de compatrioții lui James Rodriguez și Luis Diaz.

Golul de 1-0, cel de pe dreptunghiul verde perfect, a venit ca o consecință logică. Ai noștri au părut înlemniți de o fază simplă, în viteză, a columbienilor. "Simplitatea este o aroganță", a spus Edward Iordănescu înainte de meci. Fix așa am luat gol în minutul 6!

Acum 30 de ani, Hagi ăl' mare, spectator la Madrid, îi dădea una lui Cordoba de nu știa ce-a lovit Columbia! În această seară, mingea s-a învârtit bine pentru Jhon Cordoba, care a înscris cu capul, Burcă și defensiva noastră fiind fără replică.

Unde e mingea, Alibec?! Denis al nostru a fost stupefiat de fază, în minutul 8, ar fi putut da lovitura din zonă centrală, dacă n-ar fi fost impresionat de rapiditatea cu care s-a derulat faza în careul advers. La nivelul acesta, o ai, o dai, că n-o mai prinzi! A reușit să șuteze, inițial, apoi n-a mai știut unde e balonul buclucaș.

Deranj mare pe flancul drept al apărării noastre. Columbienii joacă așa cum ne-am dori să joace ai noștri! Arogant, adică simplu, eficient, frumos. Ptiu, pe vremuri, ei se îndrăgosteau de reușitele lui Hagi și Adi Ilie, acum noi privim la perlele lui Diaz, Munoz și Rodriguez!

„Tricolorii” au dat senzația că ar putea... Că ar putea ajunge în zona porții lor, dar nu au acel ceva care să facă diferența. Răzvan Marin a fost heirupist, Mihăilă a încercat din stânga în centru, dar s-a dezechilibrat și a cerut un penalty, Stanciu a sunat adunarea și atât. Un joc bâtrânesc, chinuit. Spinarea lui Opruț (23) a blocat o reluare periculoasă a columbienilor.

Sunt minute în care, realist gândind, ar trebui să ne vedem lungul nasului și mai ușor cu optimismul ăla că trecem de grupe la Euro, că suntem favoriți la locul 2 și că rupem norii! Sub presiunea adversarului și a tribunei, ai noștri par sparring-partneri.

Bijuterie de fază la golul doi al sud-americanilor. Stanciu n-a putut bloca - ori s-a împiedicat cu alți doi coechipieri - , iar apărarea -șvaițer a României a cedat, Drăgușin împiedicându-se și el. Arias (35) a rămas singur cu Moldovan și l-a executat pe portarul nostru, totul plecând de la "călcâiul" de senzație al lui Munoz.

Când a apăsat Columbia accelerația, au tremurat genunchii României! Ai noștri în apărare au fost transformați în jaloane, prea ușor dați la o parte, prea ușor aruncați în iarbă.

Columbia a jucat în ritm de raggaeton, România fără voce. Moruțan și Stanciu au încercat niște șuturi de la distanță, care doar s-au consemnat în fișa partidei. Moldovan (52) a avut prima paradă personală pe "Metropolitano", a scos șutul lui Diaz.

Au intrat Ianis Hagi și Drăguș, minutul 57, în locul Mihăilă (activ) și Alibec (inactiv). Edi Iordănescu a schimbat și sistemul, într-un 3-4-3 mai elastic, doar că și sud-americanii au știut să bage piciorul la minge, să taie tentativa de elan a românilor.

Columbienii au schimbat vedetele și au băgat viitoarele staruri: Asprilla (79) a fost la capătul - din nou! - a unei faze simple și frumoase, jucătorul de 20 de ani al lui Watford înscriind din zonă centrală. Nedelcearu, ca și restul apărătorilor, a fost pierdut în spațiu.

După 30 de ani, Hagi a marcat din nou contra Columbiei! Nu Gică, ci Ianis (84). A profitat de eroarea lui Rios, a șutat cu sete, a dat golul de onoare. Poate așa îl vor băga mai des în seamă și cei de la Alaves.

Hagi cel tânăr a intrat bine în meci, a tras echipa după el, atât cât a putut. În prelungiri, Florin Tănase a înscris și el, scor 2-3, dar nu am mai avut timp de o remontada ca împotriva Elveției!

Ianis, Tase, Moruțan, Mihăilă și, pe alocuri, Stanciu și Moldovan au fost jucătorii care au mișcat contra unui adversar prea bun, prea tare, care ne readuce cu picioarele pe pământ. Foarte bine, lecția asta rece vine la timp!

Columbia - România, echipe de start:

COLUMBIA (4-2-3-1): C. Vargas - D. Munoz, Cuesta, Lucumi, Mojica - Lerma, Rios - J. Arias, J. Rodriguez (cpt.), L. Diaz - J. Cordoba

Rezerve: D. Ospina, A. Montero - S. Arias, Castano, Cassierra, Carrascal, Cabal, C. Gomez, Mosquera, Borre, Quintero, Asprilla, Fuentes, Portilla, G. Puerta

Selecționer: Nestor Lorenzo

ROMÂNIA (4-3-3): H. Moldovan - Rațiu, Drăgușin, Burcă, Opruț - R. Marin, M. Marin, Stanciu - Moruțan, Alibec, Mihăilă

Rezerve: Niță, Aioani - Manea, Nedelcearu, Cicâldău, Pușcaș, I. Hagi, Drăguș, Man, Racovițan, Sorescu, Olaru, Fl. Coman, Șut, Fl. Tănase

Selecționer: Edi Iordănescu

Sursa: https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/columbia-romania-amical-live-735953.html

Parteneri